PDF

PDF is de afkorting van "Portable Document Format".
Dit is een gestandaardiseerd bestandsformaat voor universele uitwisseling van elektronische documenten en formulieren.
De standaard is door Adobe ontwikkeld en in 1993 ontstaan. Het wordt inmiddels breed toegepast, zowel voor distributie naar de consument (bijvoorbeeld boeken, magazines, handleidingen) als in kantoor-omgevingen (document-uitwisseling) als in de grafische branche. Indien op technisch correcte wijze geproduceerd is PDF hét medium om printer, digitale drukpersen, plaatbelichters etc. aan te sturen.

PDF is platform- en programmatuuronafhankelijk, zelfs letterfonts zijn tot op bepaalde hoogte uitwisselbaar tussen verschillend platforms (zoals Mac en PC).

Wel is op ieder platform een reader nodig; een App of programma dat de PDF kan weergeven.
Tegenwoordig voorzien besturingssystemen (Windows, MacOS, Android) echter veelal standaard in voorzieningen op een PDF te openen en soms zelfs te bewerken.

Traditioneel is Acrobat Reader (van Adobe) dé software om een PDF te bekijken. Het feit dat deze reader op alle platforms gratis beschikbaar is, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het succes van de standaard. Speciaal voor professionele toepassingen (voor grafische of andere bewerkingen op bestaande PDF's) is Acrobat Professional verkrijgbaar.
Tegenwoordig is het mogelijk om vanuit standaard Office-toepassingen zoals Word en Excel een PDF te produceren.
Let wel; dit zijn over het algemeen geen PDF-documenten die speciaal geschikt zijn voor druk; een vergissing die nog weleens wordt gemaakt.

Graphipedia wordt mede mogelijk gemaakt door:

     volumedrukker.nl       kwaliteitsdrukwerken.ml

         kwaliteitsbanners.nlkwaliteitskalenders.nl   kwaliteitstape.nl

 

Copyright ©2024 Graphipedia.