Laminaat

Dunne kunststoffolie t.b.v. lamineren.

Laminaat kan (hoog)glanzend zijn, mat óf met een speciale persing zijn uitgevoerd. Indien er gekozen wordt voor mat laminaat, dient er rekening gehouden te worden met de krasgevoeligheid van dit materiaal. Er bestaat speciaal "krasvast" laminaat, dat wordt vaak toegepast indien er sprake is van machinale nabewerkingen van het product (zoals bij een ringband), en/of indien er een wens of noodzaak is om krassen tegen te gaan(*).

Indien het laminaat wordt aangebracht op een product dat nog geplakt dient te worden (zoals een gelijmde doos) dient goede afstemming plaats te vinden over het soort laminaat en de hechting van de lijm daarop(*).
Er is speciaal beschrijfbaar (mat)laminaat, voor eventuele formulieren die ingevuld moeten kunnen worden(*).

Laminaat is een dun en licht materiaal, maar voegt uiteraard wel iets toe aan het papiergewicht. Reken met ongeveer 12 gram per vierkante meter (enkelzijdig laminaat; tweezijdig geeft een verzwaring van 24 grams per vierkante meter).

(*) Let op: een goede afstemming vooraf (dus al bij de offerte-aanvraag) over het sóórt laminaat is van belang om teleurstellingen over prijs of uitvoering achteraf te voorkomen.

Graphipedia wordt mede mogelijk gemaakt door:

Copyright ©2023 Graphipedia.