Inkjet

Inkjet is een wijze van printen, waarbij een inktkop kleine druppeltjes inkt op het substraat spuit. Over het algemeen wordt dit in full colour gedaan.
Inkjet wordt gebruikt voor het plotten van posters, maar ook wel van dikke materialen. Zo zijn er groot-formaat vlakbed-printers, waarop bijvoorbeeld een complete deur van een print kan worden voorzien.
Veel van de bekende huis-, tuin- en keuken (foto)printers werken voornamelijk op basis van inkjet-techniek. Ook voor de productie van grote bill-boards, zeildoeken en andere “sign”-producties in oplage van één of enkele stuks, is de inkjet-techniek uitermate geschikt. In dat geval worden UV-bestendige inkten gebruikt (zie verderop).

Inkjet wordt daarnaast heel veel gebruikt voor het in hoog-volume adresseren van enveloppen, kaartjes of bijvoorbeeld seal-folie; deze machines adresseren, afhankelijk van het formaat en de uitvoering, tienduizenden stuks per uur. Dit geschiedt overigens meestal met zwarte, watervaste inkten.

Een nieuwe ontwikkeling is inkjet als vervanger van offset-drukwerk. Er zijn ontwikkelingen waarbij een rotatief werkende printer, m.b.v. zeer grote printkoppen, complete A4-vellen in één doorgang voorzien van een full colour drukbeeld. Op dit moment is de kwaliteit van dit soort prints nog vrij matig. Doordat alles digitaal werkt, en héél snel gaat, is het bijvoorbeeld mogelijk om snel een groot aantal gepersonaliseerde brieven in kleur te produceren. Toepassing beperkt zich momenteel tot het maken van bijvoorbeeld facturen door o.a. nutsbedrijven.

Een nadeel van inkjet-inkten is traditioneel de vocht-gevoeligheid (vlekken!). Dat is in de meeste gevallen opgelost door de ontwikkeling van watervaste inkten, of het toevoegen van een speciale (droog-)laag.

Een andere toepassing zijn UV-inkten. Normale inkjet-inkten verkleuren snel onder invloed van zonlicht. UV-bestendige inkten doen dan veel minder. Echter – deze inkten zijn wel wat minder kleurkrachtig en de resolutie is vaak ook wat lager, door toepassing van de (grove) pigmenten die in de inkten zitten verwerkt.
Dit soort inkten worden veelal toegepast op spandoeken en posters, welke speciaal geschikt zijn voor buiten-gebruik.

Graphipedia wordt mede mogelijk gemaakt door:

Copyright ©2023 Graphipedia.