Drukpers

Machine om drukwerk te produceren. De toevoeging “-pers” geeft aan, dat het hóógstwaarschijnlijk om het offsetprocedé gaat: deze machines komen voort uit een techniek, waarbij inkt op het papier “geperst” werd. Let op: bij bijvoorbeeld zeefdruk, spreekt men niet van een zeefdrukPERS, maar een zeefdrukMACHINE. Offset-persen zijn er in vele soorten en maten. Globaal kan men de markt indelen in;

  • A4-persen (nog zéér weinig in gebruik)
  • A3-persen (veel gebruikt voor relatief kleine oplagen huisstijldrukwerk, maar ook wel kleine oplagen foldermateriaal)
  • 50x70-persen (voor de grotere oplagen huisstijldrukwerk, promotionele drukwerken, magazines, kleine oplagen boeken, etc.)
  • 70x100-persen (voor grotere oplagen promotionele drukwerken, boeken in een hogere oplage en/of omvang, posters, display-drukwerk, etc.)
  • Grootformaat zoals 100x140 en 120x160 (veel gebruikt voor grote posters, display-productie, maar ook wel voor grote oplagen promotioneel drukwerk of bijvoorbeeld boeken met een hoge omvang)

Let op: dit is géén volledig overzicht!! Er zijn binnen deze zeer globale indeling, vele formaten drukpersen in de markt aanwezig. Naast het drukpers-formaat, speelt het aantal drukTORENS op een drukpers ook een rol; op een pers met 2 druktorens, kunnen in één doorgang twee kleuren aan één zijde van het substraat worden gedrukt, danwel (indien de pers hiertoe is ingericht) tegelijk één kleur aan beide zijden van het substraat. Voor full colour drukwerk is pers met minimaal 4 torens het meest geschikt. Drukpersen kunnen daarnaast nog uitgerust worden met allerlei extra’s, zoals bijvoorbeeld een nummerator (of: numeroteur), die het drukwerk van een oplopende nummering kan voorzien, van een speciale enveloppen-inleg waardoor enveloppen iets eenvoudiger in de pers kunnen worden ingevoerd, of bijvoorbeeld van een extra laktoren die het drukwerk in dezelfde doorgang kan voorzien van een laklaag. Héél speciaal zijn persen, die middels een contra-vernis en een UV-lak toren, met daarachter een UV-drogende unit, het drukwerk kunnen voorzien van een hoogglanzende UV-lak. Voor meer informatie over drukpersen en –mogelijkheden, vragen wij u om contact met ons op te nemen.

Graphipedia wordt mede mogelijk gemaakt door:

Copyright ©2023 Graphipedia.